قرص ضد استرس
قرص ضد استرس ,قرص ضد استرس برای امتحان رانندگی,قرص ضد استرس پروپرانولول,قرص ضد استرس برای سخنرانی,قرص ضد استرس برای امتحان,قرص ضد استرس گیاهی,قرص ضد استرس و تپش قلب,قرص ضد استرس برای کنفرانس,قرص ضد استرس برای کنکور,قرص ضد استرس برای رانندگی,قرص ضد استرس برای آزمون رانندگی
توضیحاتی در مورد قرص ضد استرس
قرص ضد استرس دارویی آرامبخش است که با کاهش فعالیت سمپاتیک مغز باعث کاهش اضطراب و استرس میشود و مصرف خودسرانه آن عوارض جانبی به دنبال دارد.
انواع قرص ضد استرس
همه ما اضطراب و استرس را تجربه کردهایم. اضطراب یک احساس ناخوشایند و مبهم از ترس و دلواپسی است که منشا شناخته شده ندارد و در فرد احساس درماندگی و واکنشهای فیزیولوژیکی مثل تپش قلب، عرق کردن و لرزش ایجاد میکند. گاهی این احساس اضطراب و استرس در برخورد با موقعیتهای استرس زا ایجاد میشود و گاهی اختلال سیستم هورمونی بدن این احساس را در فرد به وجود آورده یا تشدید میکند. در مواردی که به خصوص اضطراب ناشی از اختلالات هورمونی باشد برای درمان آن از قرص ضد استرس و آرامبخشها استفاده میشود. بنزودیازپینها مانند کلرودیازپوکساید، دیازپام، اکسازپام و آلپرازولام از جمله داروهای ضد اضطراب هستند.
قرص ضد استرس و آرامبخش ها
آرامبخشها داروهایی هستند که با سرکوب سیستم اعصاب مرکزی و کاهش فعالیت سمپاتیک مغز باعث ایجاد آرامش، تمدد اعصاب، کاهش اضطراب و استرس، خواب آلودگی، سرخوشی، کندی تنفس، کاهش حس تعادل، شل شدن عضلات، قضاوت مختل و واکنشهای کند و مردد میشوند. این داروها در درمان اختلالهای اضطراب مورد استفاده قرار میگیرند و مصرف دوز بالای این دسته از داروها میتواند به از دست رفتن هوشیاری و حتی مرگ بیانجامد.
موارد مصرف قرص ضد استرس
کاهش استرس و اضطراب درمان بی خوابی تسکین و کاهش گرفتگی و تنش عضلات کاهش علایم محرومیت از الکل و مواد مخدر درمان حملات وحشت زدگی درمان روان پریشی فراموشی پیش گستر قبل از اعمال جراحی
داروی ضد اضطراب و قرص ضد استرس
داروی ضد اضطراب (به انگلیسی: antianxiety) علاوه بر ایجاد احساس بر طرف شدن تنش عضلانی، احساس آرامش و آسودگی را نیز به همراه میآورند. این داروها در درمان اختلالهای اضطرابی مورد استفاده قرار گرفتهاند. داروهای ضداضطراب مانند دیازپام، اکسازپام، آلپرازولام (زاناکس) (Xanax) فعالیت سمپاتیک مغز را به اندازهای کاهش میدهند که پاسخهای اضطراب کاهش یابند یا باز داری میشوند. بنزودیازپینها مانند کلرودیازپوکساید، دیازپام، اکسازپام و آلپرازولام از جمله داروهای ضد اضطراب هستند. از داروهای دیگری مانند مپروبامات و پروپرانولول نیز گاهی استفاده میشود.
اضطراب و استرس چیست
اضطراب عبارت است از یک احساس منتشر، ناخوشایند و مبهم هراس و دلواپسی با منشاء ناشناخته، که به فرد دست میدهد و شامل عدم اطمینان، درماندگی و برانگیختگی فیزیولوژی است. وقوع مجدد موقعیتهایی که قبلاً استرس زا بودهاند یا طی آنها به فرد آسیب رسیده است باعث اضطراب در افراد میشود. همهٔ انسانها در زندگی خود دچار اضطراب میشوند، ولی اضطراب مزمن و شدید غیرعادی و مشکلساز است. تحقیقات و بررسیها نشان میدهند که اضطراب در خانمها، طبقات کمدرآمد و افراد میانسال و سالخورده بیشتر دیده میشود.
عوارض مصرف قرص ضد استرس
خواب آلودگی و خستگی صبح روز بعد از مصرف (در صورت بروز این علایم از رانندگی و کار کردن با ماشین آلات خودداری کنید) عدم هماهنگی عضلات، ضعف، سرگیجه، گیجی، آلرژی، تاری دید، توهم، بی حالی، تعریق، خشکی دهان، بثورات جلدی و سر درد اشکال در گفتار، حافظه و قضاوت حالت تهوع، استفراغ و سوزش سردل ایجاد فراموشی پیش گستر(خاطرات اخیر به یاد نمیمانند) خشونت طلبی و پرخاشگری، بی خوابی، تحریک پذیری، افسردگی و اختلال در حفظ تعادل.
عوامل استرس زا
یکی از مهمترین عوامل اضطراب ژنتیک است و احتمال اضطراب در فرزندان افراد مضطرب بسیار بالا است. البته الگو قرار دادن رفتار پدر و مادر و یادگیری و تکرار کارهای آنان نقش مهمی در اضطراب فرزندان دارد (عامل اجتماعی)، ولی تحقیقات و بررسیهای انجامشده بر روی حیوانات و دوقلوهایی که با هم یا جدا از هم زندگی میکنند و از والدین مضطرب به دنیا آمدهاند، نشان میدهند که عوامل ژنتیکی نیز بسیار مؤثرند. با این وجود باور نمیرود که ژن به خصوصی در این مورد نقش داشته باشد، بلکه ترکیب بعضی از ژنها چنین پیامدی را به دنبال دارد. طبق آخرین تحقیقات به نظر میرسد که عوامل ژنتیکی در بعضی انواع اضطراب مانند اختلال هراس و ترس از مکانهای باز نقش زیادی دارد.در افراد مضطرب، میزان بعضی از هورمونهای موجود در خون غیرعادی است. بنابراین هر آنچه که باعث اختلال در سیستم هورمونی شود، برای بدن خطر محسوب میشود. بارداری، کمکاری یا پرکاری تیروئید، پایین بودن قند خون، وجود غدهای در غدد فوق کلیوی که هورموناپی نفرین تولید میکند و بینظمی ضربانهای قلب از این عوامل هستند.عوامل اجتماعی و ارتباطی بسیاری باعث بهوجود آمدن اضطراب در افراد میشود، مانند مشکلات خانوادگی، احساس جدایی و طردشدگی،… از عوامل محیطی میتوان تغییرات ناگهانی و غیرمنتظره را، همچون زلزله، بیماری، مرگ یکی از نزدیکان،… نام برد. به طور کلی عوامل ایجاد استرس به سه بخش تقسیم می شوند، نوع اول عوامل زیست شناختی و جسمانی هستند، در این نوع افراد مضطرب میزان برخی از هورمون های موجود در خون آنها غیر عادی می باشد. بنابراین هر اتفاقی که باعث اختلال در سیستم هورمونی شود به عنوان یک خطر برای بدن محسوب می شود. نوع دیگر اضطراب تاثیر عوامل محیطی و اجتماعی است. عواملی مانند احساس جدایی، مشکلات فردی، طرد شدگی و … و همچنین عواملی مانند بیماری، مرگ یکی از نزدیکان، زلزله و… از عوامل محیطی هستند که می توانند باعث اضطراب در فرد شود. یکی از مهم ترین عوامل اضطراب ژنتیکی و ارثی است. که امکان دارد با رفتار خانواده نیز این اضطراب و استرس به فرزندان انتقال یابد.
قرص ضد استرس دیازپام
دیازپام دارویی مسکن و خواب آور است که در رده درمانی بنزودیازپین ها قرار میگیرد. از اشکال دارویی آن میتوان به قرص ،آمپول و شیاف اشاره کرد.این دارو جزوبنزودیازپینهای طولانی اثر است و متابولیتهای کبدی آن نیز فعال هستند. از دیازپام برای درمان انقباض عضلانی و تشنج (تب و تشنج در کودکان یا حمله صرع) نیز استفاده میشود. دیازپام برای تسکین اضطراب، اختلالات خواب، و اختلالات هراس تجویز میشود. این دارو همچنین بهعنوان ضد تشنج و شلکننده ماهیچه اسکلتی استفاده میشود.مانند سایر بنزودیازپینها آگونیست گیرندههای بنزودیازپینی بوده که با اثر بر روی گیرندههای گابا و در نهایت ورود یون کلر به نورونها اثرات خود را اعمال میکند.دیازپام بسته به شرایط متفاوت و در افراد متفاوت با مقادیر متفاوتی تجویز میشود. از دستورات پزشکتان به دقت پیروی کنید. شکلهای مایع دیازپام را میتوان با غذاهای مایع یا نیمه جامد مثل پوره مخلوط کرده نگذارید دیازپام مایع یخ بزند. اگر یک نوبت را فراموش کردید، به مجردی که آن را به یاد آوردید مصرفش کنید. اگر تقریباً موقع نوبت بعدی مصرف دارو رسیدهاست، نوبت فراموش شده را رها کرده به برنامه دارویی منظمتان بازگردید. مقدار دارو را دوبرابر نکنید. نام تجاری معروف دیازپام والیوم است.در صورت بروز هریک از علایم نادر ولی جدی زیر، مصرف دیازپام را قطع کرده، با پزشکتان تماس بگیرید: افت قوای ذهنی؛ خوابآلودگی شدید؛ تکلم نامفهوم؛ ضربان قلب کند؛ تنگینفس؛ عدم تعادل؛ بثورات جلدی؛ گلودرد؛ تب؛ لرز؛ کبودی یا خونریزی غیرعادی؛ زخمهای دهانی؛ زردی پوست یا چشمان؛ از دست رفتن حافظه؛ بیخوابی؛ اضطراب؛ یا تحریکپذیری. دیازپام میتواند اعتیادآور باشد، و علایم ترک دارو ممکن است در صورت قطع ناگهانی آن روی دهد؛
عوارض قرص ضد استرس دیازپام
عوارض جانبی: افت قوای ذهنی، خوابآلودگی شدید، تکلم نامفهوم، ضربان قلب کند، تنگینفس، عدم تعادل، بثورات جلدی، گلودرد، تب، لرز، کبودی یا خونریزی غیرعادی، زخمهای دهانی، زردی پوست یا چشمان، از دست رفتن حافظه، بیخوابی، اضطراب یا تحریکپذیری. در صورت بروز هریک از علایم مصرف دیازپام را قطع کرده، با پزشکتان تماس بگیرید. دیازپام میتواند اعتیادآور نیز باشد. علایم ترک دارو: گیجی، افت قوای ذهنی، دردهای شکمی، افزایش تعریق، تهوع، استفراغ، حساسیت به نور و صدا و احساس سوزنسوزن شدن یا گزگز. اگر میخواهید مصرف دیازپام را قطع کنید با پزشکتان تماس بگیرید تا شاید این کار تدریجی انجام گیرد. سرگیجه، خوابآلودگی، خشکی دهان، سردرد، تهوع، یبوست، اسهال، ضربان قلب سریع و شدید، یا لرزش نیز در صورتی که مشکلساز شوند نیاز به گزارش دارند.
قرص ضد استرس کلردیازپوکساید
کلردیازپوکساید (Chlordiazepoxide) اولین دارو از خانواده معروف بنزودیازپینها است که در سال ۱۹۵۷ خواص درمانی آن کشف شد و درسال ۱۹۶۰ با نام تجاری لیبریوم وارد بازار شد. کلردیازپوکساید یکی از بنزودیازپینهایهای پرمصرف است که در درمان اضطراب و بیخوابی موثر است و به عنوان یک قرص ضد استرس به کار میرود. این دارو همچنین در درمان قطع مصرف الکل و اضطراب قبل از جراحی مصرف میشود. عوارض جانبی: خواب آلودگی طولانی مدت، سرگیجه، سردرد، تحریکپذیری، ضعف و خستگی، یبوست، خشکی دهان، تهوع، استفراغ، بیاشتهایی، خارش، کاهش فشارخون، تاری دید و وزوز گوش از عوارض جانبی این دارو است (بسیاری از عوارض این دارو مثل بی تفاوتی شدید نسبت به تغییرات محیط بعدا مشخص میشود). مصرف این قرص در زمان بارداری نیز عوارض جانبی متعددی دارد.
قرص ضد استرس پروپرانولول
پروپرانولول (Propranolol) (بانامهای تجاری ایندرال و پرانول)٬ نخستین بتابلاکری است که در دهه ۱۹۶۰ توسط جیمز دبلیو بلک دانشمند اسکاتلندی کشف شد. او برای ساخت پروپرانول در سال ۱۹۸۸ جایزه نوبل پزشکی را گرفت. برخی از این دارو به عنوان قرص ضد استرس استفاده میکنند اما این دارو عمدتا برای درمان فشارخون و نامنظمی تپش قلب مورد استفاده قرار میگیرد. پروپرانول برای بیماریهای گوناگون دیگری چون تسکین درد قلبی، پیشگیری از سردردهای میگرنی، درمان بینظمی تپش و گلوکوم تجویز میشود و در برخی مواقع در تعدادی از اختلالات فیزیکی مانند لرزش اساسی و نیز روحی مانند فوبیای اجتماعی، اختلال اضطراب منتشر و اختلال هراس و بهویژه اختلال استرس پس از سانحه نیز کاربرد دارد. اگر بیماری قند دارید، پروپرانولول ممکن است قند خون شما را افزایش دهد و نیز ممکن است علایم افت قند خون را مخفی کند و باید با احتیاط در بیماران تحت درمان دیابت استفاده شود . اگر دچار حساسیت باشید با مصرف پروپرانولول واکنشهای حساسیتیتان ممکن است تشدید شود. همچنین پروپرانولول با داروهای بلوک کننده کانال کلسیم و دیگوکسین و تیوریدازین تداخل دارویی دارد و در صورت مصرف این داروها حتما باید پزشکتان را در جریان بگذارید. همچنین قبل از قطع مصرف دارو، باید با پزشک مشورت شود. تنظیم دوز دارو حتما توسط پزشک وبا توجه به عوامل متعددی صورت میگیرد و از مصرف خودسرانه این دارو به عنوان قرص ضد استرس یا به هر دلیل دیگر بپرهیزید.
عوارض قرص ضد استرس پروپرانولول
پروپرانولول ممکن است عوارض جانبی مانند سرگیجه یا سبکی سر، افسردگی و توهم (شنیدن یا دیدن چیزهایی که وجود ندارد)، ناراحتی معده، کاهش توانایی جنسی، جوش، خستگی بیش از حد، استفراغ، مشکلات خواب و بیخوابی، اسهال یا یبوست ایجاد کند. اگر هر یک از این علائم شدید و یا پایدار هستند پزشکتان را در جریان قرار دهید. همچنین اگر علایمی مانند اشکال در تنفس، تنگی نفس (خس خس سینه)، گلو درد، خونریزی غیر عادی، تورم پا و یا دست، افزایش وزن غیر معمول (۱٫۵ کیلو در ۴۸-۲۴ ساعت)، درد قفسه سینه، ضربان قلب کند و یا نامنظم داشتید با دکتر خود فورا تماس بگیرید.
قرص ضد استرس بوسپیرون
“بوسپیرون” که با نام تجاری “BuSpar” شناخته شده است، داروی ضد اضطراب جدیدتری است که به عنوان یک آرامبخش ضعیف عمل میکند. بوسپیرون همانند داروهای SSRI، با افزایش سروتونین و کاهش دوپامین در مغز، اضطراب را کاهش میدهد. بوسپیرون در مقایسه با داروهای ضد اضطراب سنتی مانند “زاناکس”، عملکرد کندتری دارد. همچنین مزایای متعددی نسبت به داروهای ضد اضطراب قدیمیتر دارد، از جمله اینکه به عنوان یک داروی آرام بخش نیست، حافظه و هماهنگی را مختل نمیکند، چندان اعتیاد آور نیست و عوارض پس از ترک آن، حداقل است. اگر نسبت به بوسپیرون آلرژی (حساسیت) دارید، بهتر است از داروی بوسپار استفاده نکنید. مجدداً یادآوری میگردد که اگر در چهارده روز گذشته از داروهای مهار کننده MAO استفاده کردهاید، بوسپیرون را مصرف نکنید؛ زیرا ممکن است تداخلات دارویی خطرناکی رخ دهد. برای اطمینان از اینکه داروی بوسپیرون برای شما خطراتی را در پی نخواهد داشت، در صورتی که هر یک از وضعیت های زیر را دارید، به پزشک خود اطلاع دهید: بیماری کلیوی؛ بیماری کبدی؛ انتظار نمیرود که قرص بوسپیرون به جنین آسیب بزند. در دورهی درمان و مصرف این دارو، اگر باردار هستید و یا قصد باردار شدن دارید، به دکتر خود اطلاع دهید. هنوز مشخص نشده است که آیا این دارو در شیر مادر نفوذ پیدا کرده و باعث آسیب به نوزاد میشود یا خیر. اگر در دوران شیردهی قرار دارید، به پزشک اطلاع دهید. استفاده از داروی بوسپیرون برای افراد زیر ۱۸ سال ممنوع است.